//Het perfecte kopje thee zetten

Het perfecte kopje thee zetten

Het drinken van thee is niet alleen hot en trendy, losse thee bevat ook vele natuurlijke en werkzame eigenschappen. De kwaliteit van de theeblaadjes bepaalt echter de werkzaamheid van deze warme drank. Het water te heet opdienen kan de theebladeren verbranden, waardoor er een bittere thee ontstaat. Tijd dus om een aantal basistechnieken op te lijsten om je thee zo optimaal mogelijk te bereiden.

Hoeveel theeblaadjes per kop thee?

De hoeveelheid thee die je wenst te gebruiken, hangt af van je smaak. Bovendien zijn er vele soorten thee, waardoor de verhouding tussen volume en gewicht moeilijk in te schatten is. Over het algemeen geldt dat 8 gram theeblaadjes gebruikt wordt per halve liter water, of 4 gram voor een klein kannetje en 2 gram (1 volle koffielepel) voor een grote theetas. Met een volle theelepel per grote theetas zit je meestal wel goed.

Welk water gebruik je best om thee te zetten?

Ook het water dat je gebruikt, is bepalend voor de smaak, geur en kleur van de thee. Voor het beste resultaat gebruik je best zacht water met een lage PH-waarde en weinig mineralen. Onze ervaring leert dat Mont Roucous één van de lekkerste waters is om thee te zetten. Andere merken zijn Spa blauw, Montille, Mont Calm of Aqua Naturelle. Water dat veel kalk bevat, is dus niet ideaal voor het zetten van thee. Heb je dit echter alleen voorhanden, kook het water dan eerst wat langer door, alvorens je het gebruikt.

Watertemperatuur per theesoort

Thee wordt meestal gezet met te heet water. Gebruik bij voorkeur water dat niet kookt, maar waar wel stoom vanaf komt. Laat je kokend water steeds eerst 30 sec afkoelen .Elke theesoort heeft een ideale temperatuur, dus afhankelijk van de aangegeven temperatuur per thee, laat je het water iets langer afkoelen. Je kan ook een speciale waterkoker kopen, waarbij je de temperatuur op voorhand kan instellen, lekker handig.
Een andere handige methode is als volgt : giet het opgewarmde water uit de waterkoker in een glas en laat het afkoelen tot de gewenste temperatuur: 90 graden 2 minuten, 85 graden 3 minuten, 75 graden 5 minuten.
Graag geven wij jullie ook nog een eeuwenoude methode mee om de temperatuur van water te bepalen, opgesteld door Lu Yu, schrijver en erkende theemeester gedurende de Tang Dynastie. Met zijn manuscript de “Cha Ching”, ’s werelds eerste thee handleiding, heeft hij het Chinese volk leren thee drinken. Lu Yu spreekt over drie vormen van koken. Het eerste koken, yi fei of de krabbenogen, staat voor het begin van het koken, wanneer er kleine belletjes ontstaan. Het water heeft dan een temperatuur van 70-80°C. Het tweede koken, er fei of een streng van vissenogen, is wanneer er rond de rand van de ketel belletjes ontstaan. Het water heeft nu een temperatuur tussen de 80 en 90°C. Het derde koken, san fei of woeste zee, is wanneer het water een temperatuur heeft van 100°C en voor de Chinezen niet meer geschikt is voor thee.

Leidraad voor watertemperatuur thee

Zwarte thee : 90-95°C
Oolong thee : 85-90°C
Darjeeling : 85°C
Groene thee : 75-85°C
Groene thee first flush : 70-80°C

Witte thee : 70-80°C

Pu-ehr thee : 90°C

Kruidentisane : 95°C

Rooibos : 95°C

Hoe lang moet je thee laten trekken?

De juiste trektijd is afhankelijk van je persoonlijke smaak. Je zal hiermee dus wat moeten experimenteren. Hoe langer je de thee laat trekken, hoe meer stoffen er vrij komen in het water, maar dus ook hoe sterker  en dus ook soms hoe bitterder de smaak wordt. We raden aan om de thee minimum 2 minuten te laten trekken opdat de heilzame bestanddelen van de thee opgenomen worden in het water. Tisanes en fijne theesoorten mogen gerust wat langer infuseren dan groene en zwarte thee.
Zorg er ook voor dat het aftreksel bij het uitgieten uit je theekan of theeglas is verdwenen, zo vermijd je dat de thee bitter wordt en blijven de aroma’s behouden voor de 2e, 3e of 4e infusie.

Leidraad voor trektijd thee

Zwarte thee : 3-5 min
Oolong thee : 4-5 min
Darjeeling : 3 min
Groene thee : 3-4 min
Groene thee first flush : 2-3 min

Witte thee : 1-3 min

Pu-ehr thee : 3-5 min

Kruidentisane : 5-7 min

Rooibos : 5-7 min

Hoe vaak kan je thee hergebruiken?

Over het algemeen geldt dat je zwarte, oolong, groene en witte thee kunt hergebruiken. Voor sommige thee is de tweede of derde zetting zelfs beter dan de eerste, omdat deze over het algemeen zachter is van smaak. Bepaalde theesoorten kunnen 2 à 3 keer opgegoten worden, andere 6 tot 8 keer. Dit is afhankelijk van je persoonlijke smaak. Sommigen vinden thee van een eerste trek de lekkerste en een tweede trek smakeloos. Zwarte thee is gedroogd en gefermenteerd en beduidend minder geschikt voor hergebruik dan niet-gefermenteerde theesoorten (oolong, groen, wit). Kruiden en vruchtenthee kan slechts eenmalig gebruikt worden. Dit geldt ook voor rooibos en mate.

Het belangrijkste dat je vooral moet onthouden : geniet van je thee!

By |2016-04-27T08:35:33+00:00maart 2nd, 2016|Geen onderdeel van een categorie|Reacties uitgeschakeld voor Het perfecte kopje thee zetten

Door de site te te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer info

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten