//Chai thee, Chai latte & Noon Chai

Chai thee, Chai latte & Noon Chai

Cha Cha Chai!

Het woord chai heeft een mooie geschiedenis achter de rug. Oorspronkelijk komt chai van het Perzische woord voor thee ‘chay’, aangezien dit woord zijn origine terugvindt in het Chinese woord voor thee ‘chá’. In het Engels verwijst ‘chai tea’ echter naar de masala chai thee, een mengeling die in India gedronken werd als mengeling van zwarte thee met aromatische Indische kruiden en zo populair werd in Europa.

De meeste chai thees in India hebben als basis een sterke zwarte zoals Assam thee, zodat de kruiden de thee niet overheersen. De Kashmiri chai versie wordt echter met groene Gunpowder thee gemaakt. Andere sterke zwarte thees worden echter ook voor deze mengeling gebruikt.

De traditionele masala chai basiskruidenmengeling of ‘Karha‘, die hieraan toegevoegd wordt, bestaat uit gember (ginger), groene kardemom (cardamom). In India voegen ze meestal nog één van volgende kruiden toe : kaneel (cinnamon), steranijs, venkel, peperkorrels, nootmuskaat en kruidnagel. In de Westerse wereld worden deze kruiden soms allemaal toegevoegd of vervangen ze de originele mix. Ook andere kruiden of specerijen worden toegevoegd om de thee een aparte smaak te geven.

Chai’ is dus eigenlijk niets anders dan het Indiase woord voor thee. In Europa wordt deze term echter gebruikt voor een drank met pittige kruiden. In Amerika spreekt men dan weer over ‘chai latte’ om te verwijzen naar de ‘cafe latte’, die ook met gestoomde melk wordt gemaakt.

Recept Chai latte

Hoe kan je nu zelf een lekkere Chai latte maken? Gemakkelijkst kan je een Chai theemengsel kopen. Aangezien smaken verschillen, heeft Yummitea drie verschillende soorten online staan : Masala Chai, White Chai, Herbal Chai Zing (cafeïne-vrij). Je kan ook zelf een Chai mengeling maken (zie verder bij Chai thee). Kook water in de waterkoker.  Kook ondertussen een half glas melk in een steelpan. Giet het warme water in je glas tot dit half vol is. Doe er nu je thee-ei of theezakje met het Chai theemengsel in. Laat deze zeker 5 minuten trekken (mag ook langer). Als de melk gekookt heeft, kun je deze toevoegen. Nog lekkerder is, om de melk een beetje op te schuimen, voor een vol romige textuur. Dit kan je doen met een melkopschuimer of een staafmixer. Giet de melk bij de thee, strooi er wat kaneel overheen en voeg, indien gewenst, suiker toe. Je Chai latte is klaar!

Een andere manier om Chai latte te maken : breng het water in een steelpan aan de kook, voeg er de kruiden aan toe en eventueel wat suiker of honing en laat het geheel zeker 5 minuten trekken (mag ook langer). Voeg er nu de melk aan toe en breng het geheel terug aan de kook. Zeef het mengsel en giet het in een glas. Enjoy!

Recept Noon Chai of  Kashmiri Pink Chai

Je begint het bereiden van de thee door 2/3 theelepels Kashmiri theemengeling samen met 0,5/1 theelepel baking soda (zuiveringszout of calciumbicarbonaat) 10 min te laten koken in 2 koppen of 125ml water (eventueel met toevoeging steranijs en kardamon). Goed omroeren en zo zuurstof toevoegen wat essentieel is om de kenmerkende roze kleur te krijgen. Een schepje baking soda versterkt dit effect. Tot de helft laten uitkoken. Vuur uitzetten en 2 koppen ijskoud water (125ml) toevoegen (om roze kleur te behouden). Terug omroeren en vuur terug aanzetten. Als het terug doorkookt, 0,5/1 theelepel zout toevoegen en 2 eetlepels suiker of honing toevoegen. De laatste toevoeging aan de thee is warme melk of warme melk met suiker als je suiker ervoor nog niet toegevoegd hebt, waarna je de thee nogmaals kort (5 à 10min) verwarmt tot het kookpunt. Giet het geheel door een theezeef in een tas. Het resultaat is een warme, kruidige, zoete thee met een subtiele zoute nasmaak door de baking soda. Om je ‘crush’ op dit drankje compleet te maken, voeg je een paar gestampte pistachenootjes en amandelen toe.

Traditioneel recept Chai tea

Zoals reeds eerder vermeld, is de basis voor de Indiase Chai thee, een Assam thee of een andere Indiase zwarte thee. Je kan natuurlijk een eigen versie maken door groene, witte of rooibos thee te gebruiken. Voeg hierbij de basiskruidenmengeling van 1/4 eetlepel gember en 1/4 eetlepel groene kardemom (cardamom) aan toe. Voeg vervolgens, volgens eigen smaak, nog één of verschillende van volgende kruiden toe : 1/4 eetlepel kaneel, 1/4 eetlepel steranijs, 1/4 eetlepel venkel, 1/4 eetlepel peperkorrels, 1/4 eetlepel nootmuskaat en 1 kruidnagel. Doe alles in een theezakje en hang het zakje in je glas, giet er water over en laat het mengsel zeker 5 minuten trekken (mag ook langer).

Bijna alle ingrediënten die hierboven vermeld staan, zijn bij Yummitea verkrijgbaar. Klik op link om product te bekijken.

Enjoy your cha cha chai :.)

By |2018-10-22T17:57:40+00:00april 27th, 2016|Geen onderdeel van een categorie|Reacties uitgeschakeld voor Chai thee, Chai latte & Noon Chai

Door de site te te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer info

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten