//Op een natuurlijke manier detoxen met groene thee

Op een natuurlijke manier detoxen met groene thee

In onze leefomgeving worden we dagelijks geconfronteerd met schadelijke stoffen, waarvan er vele in ons lichaam terechtkomen. Je lichaam ontdoet zichzelf automatisch van deze ongewenste stoffen via je nieren, je lever, je huid en je lymfestelsel. We kunnen ons lichaam echter een handje toesteken door dagelijks gezonder te eten (onbespoten fruit en groenten, geen of zeer weinig vlees) en door cafeïne, alcohol, tabak, geraffineerde suikers en verzadigde vetten te vermijden. Bovendien helpt het om elke dag minimum 30 minuten te bewegen.

‘Detoxen’ is eigenlijk zich een gezondere levensstijl eigen maken, zodat je lichaam zich gemakkelijker kan ontdoen van ongewenste stoffen. De basis van detox is veel vocht opnemen (minstens 1,5l dagelijks), een uitgebalanceerde voeding gecombineerd met beweging, zodat je lichaam zijn werk goed kan blijven doen en je in balans blijft.

Soms lukt het niet om onze dagelijkse ‘ongezonde’ gewoontes te laten. In dat geval kan een ‘detox-kuur’ goed zijn om deze opgebouwde ‘verkeerde’ gewoontes te overdenken of als start om deze blijvend te veranderen. Een week puur op fruitsappen leven, raden wij hier niet aan. Denk maar eens aan alle voedingsstoffen die je dan juist niet binnenkrijgt of de negatieve gevolgen die dit op je lichaam kan hebben. Heb je je voorgenomen om een detox-kuur te doen, doe het dan op een zachte, natuurlijke manier.

Natuurlijke detox in je dagelijkse voeding

Er zijn ontzettend veel voedingsmiddelen die gezond en lekker zijn en er ook nog eens voor zorgen dat je lichaam zich kan ontdoen van opgehoopte afvalstoffen, omdat zij stoffen bevatten die voor de ontgifting in je lichaam instaan zoals : citroenen, groenebladgroenten, fruit met veel vocht, artisjok, brandnetel, kurkuma, bessen, paardenbloemen, kiemgroenten, bonen, koriander, gember en groene thee!

Groene thee, een natuurlijke detoxer

Groene thee wordt gemaakt van ongefermenteerde thee bladeren en deze zijn vooral rijk aan catechines. Dit zijn flavonoïden met een krachtige antioxidatieve werking, die de schadelijke invloed van zuurstof en vrije radicalen in het lichaam kunnen afremmen. Vrije radicalen spelen een rol in het ontstaan van kanker, hart- en vaatziekten en verouderingsverschijnselen en zijn dus ongewenste stoffen in ons lichaam. Antioxidanten zijn noodzakelijk voor de gezondheid omdat ze ons beschermen tegen deze schadelijke effecten van vrije radicalen. Antioxydanten helpen ons lichaam om zich te ontdoen van deze ongewenste stoffen.

Thee, een geschikte detoxdrank met weinig energie

De basis voor een dagelijkse ontgifting, naast gezonde voeding, is water drinken, minimaal 1.5 liter per dag. Water helpt immers bij het afvoeren van schadelijke stoffen en is daarom een essentieel onderdeel van elke gezondheidskuur. Hou je niet zo van water of wens je een geschikt alternatief? Dan is thee de meest geschikte drank met weinig energie om in een evenwichtige voeding of detoxkuur in te lassen.

Je wisselt best af tussen verschillende soorten thee. Je kan kiezen voor groene of witte thee, mate of kruidentheeën. Kies je voor kruidenthee, controleer dan eerst of de ingrediënten in de thee niet conflicteren met eventuele medicijnen die je op dat moment inneemt. Gemberthee of rooibosthee zijn veilige alternatieven.

Zwarte thee wordt niet aangeraden bij detox omwille van de hogere trektemperatuur en trektijd en de invloed hiervan op het cafeïnegehalte. Cafeïne en detox gaan eigenlijk niet samen. In een kop thee zit sowieso aanzienlijk minder cafeïne dan in een kop koffie (een gemiddelde kop thee bevat 25-40 mg cafeïne, een kop koffie bevat ongeveer 90mg cafeïne). Witte en groene theebladeren worden op lagere temperatuur getrokken (80°C), en bevatten daarom gemiddeld het minste cafeïne. Deze theeën worden ook het minst lang getrokken (2-3min), wat het cafeïne gehalte nogmaals drastisch verlaagt. Ook het bladtype heeft een impact op het cafeïnegehalte van thee. De jongste bladeren, hoogst op de plant, bevatten de grootste concentratie van cafeïne, maar ook van antioxidanten (detox effect). Volledige bladeren geven minder cafeïne af dan gebroken bladeren. Het is dus beter om losse thee te drinken dan thee uit voorverpakte zakjes, omdat deze sterk gebroken bladeren bevatten.

Kies je het liefste voor groene thee, omwille van de ontgiftende bijwerking, dan drink je beter groene of witte thee met volledig blad, en liefst kort getrokken op lage temperatuur met name 2-3 min aan 80°C. Om het cafeïne-gehalte onder controle te houden, raden we aan om maximum 4 tassen per dag te drinken.

Yummitea heeft voor zijn Detox Mate een biologische, gebalanceerde mengeling samengesteld van groene, witte en mate thee in combinatie met natuurlijke voedingsmiddelen zoals gember, brandnetel, tulsi en paardenbloem, die ervoor zorgen dat afvalstoffen gemakkelijker uit het lichaam verwijderd worden.

Wil je helemaal geen cafeïne of theïne binnenkrijgen of ben je op zoek naar meer afwisseling? Drink dan een kop kruidenthee (kruidenthee bevat namelijk geen theeblaadjes). Je kan ook kiezen voor een lekkere kop verse muntthee.

Een ander alternatief is een biologische citroen (vitamine C helpt bij stofwisseling) in stukken snijden en deze toevoegen aan een fles water. Laat deze een nacht in de ijskast trekken. Een welkome afwisseling en heerlijk om te drinken!

Groene thee en vetverbranding

Uit onderzoek blijkt dat groene thee goed is voor het behouden van een gezond gewicht. Van groene thee ga je niet afslanken, daarvoor is een verantwoorde voeding en voldoende bewegen de absolute basis, maar groene thee kan mogelijk helpen, omdat het de stofwisseling stimuleert en zo bijdraagt aan een verhoogde vetverbranding.  Bovendien reguleert groene thee de bloedsuikerspiegel : doordat er een verminderde afgifte van insuline is, zal het lichaam geneigd zijn om minder snel vet op te slaan. Insuline zorgt namelijk voor vetopslag.

Goed om weten is ook dat, het hongergevoel lichtjes wordt onderdrukt bij het drinken van groene thee ’s morgens voor het ontbijt.

Plan als aanvulling op je detoxkuur in om meerdere keren per week flink te sporten. Goed voor lichaam en geest, en bovendien geeft sporten je heel wat energie!

 

By |2016-10-12T07:59:17+00:00juni 15th, 2016|Geen onderdeel van een categorie|Reacties uitgeschakeld voor Op een natuurlijke manier detoxen met groene thee

Door de site te te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer info

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten